Vormt jouw achtertuin het decor voor een lekkere picknick of trek je er samen op uit om de Overijsselse natuur te verkennen? De bosrijke omgeving van Twente straalt rust uit en is de ideale uitvalsbasis voor een ontspannen middagje weg. In samenwerking met verschillende organisaties zoals Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Nationale landschappen en Visit Twente is er een aantal routes beschikbaar met goede verhalen en de mooiste picknicklocaties. Ontdek Twente per fiets of lopend en geniet onderweg van alles wat de rustgevende omgeving te bieden heeft.

Houd je tijdens het verkennen van de Twentse natuur aan de RIVM-maatregelen.

Wandelroutes in Twente en Salland

Fietsroutes in Twente en Salland

Autoroutes in Twente en Salland

Saraha
Ommen

Saraha

De zandverstuiving de Sahara is een verborgen pareltje in het Vechtdal. Een uitgestrekt stuifzandgebied in boswachterij Ommen, net iets buiten Ommen. Rond het actieve stuifzand liggen dennenbossen en heide met jeneverbes. Rondom de zandverstuiving liggen een aantal korte en wat langere wandelroutes. Het afwisselende landschap is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er zijn wandelroutes en een aantal picknickplaatsen. Honden mogen aangelijnd mee De zandverstuiving is ideaal voor spelactiviteiten en een picknick. Ook kunnen de kids heerlijk in bomen klimmen.

De Sahara ligt wat verscholen en je kunt het beste de Beerzeweg vanuit Ommen of Beerze volgen en dan langs het spoor gaan en dan de afslag naar de Eerderveldweg nemen. Er twee parkeerplaatsen. Bij de parkeerplaatsen vind je uitgebreide informatie over het gebied en de wandelroutes.

Oldemeijer
Hardenberg

Oldemeijer

In boswachterij Hardenberg ligt speelvijver De Oldemeijer. Rond het meer ligt een strand waar de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Zwemhelden zwemmen naar het eilandje midden in het meertje, maar je kunt er ook gewoon via het bruggetje komen. Bij zomerweer kun je voor drinken en snacks terecht bij de kiosk. In het seizoen is het toiletgebouw open.

Oldemeijerweg, 7771 TE Hardenberg

Zandstuvebos
Den Ham

Zandstuvebos

140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

Bron: Visit Twenterand